Journal

Årets festival är över!

Årets festival är över. Vi känner oss både glada och stolta. Tusen tack till alla artister, volontärer och samarbetspartners men framförallt till vår underbara publik som återkommer år efter år.
Misströsta ej. Vi är redan långt gångna med planerna inför nästa års festival som äger rum 17 – 26 april 2020. I Uppsala såklart. Redan nu har vi hunnit boka in grymma artister från Kanada, Spanien, England och Tyskland. Varav tre (3 st!) är världsmästare.

Till publiken.

TACK FÖR ALLA SKRATT OCH ALLA TAPPADE HAKOR!!!!

Så ses vi igen 2020!

Vi är igång!

Så är 2019-års festival äntligen igång! Två festivaldagar är nu avklarade och vi har redan hunnit med att bjuda Uppsala på mycket magi och skratt.

Tillgänglighet. Det ska finnas något för alla oavsett ekonomiska förutsättningar, fysiska eller psykiska variationer samt ålder. Vi smygstartade festivalen redan i tisdags med ett besöka barnen på Akademiska barnsjukhuset, och igår, torsdag, satte vi upp två shower och en workshop för personer med funktionsvariation. På måndag åker vi till ett äldreboende. Vi vill rikta ett stort tack till våra bidragsgivare, partners, sponsorer och festivalbesökare. Det är ni som möjliggör att vi kan sprida magi till alla. Tack!

Vi erbjuder såklart även mer traditionella shower och aktiviteter. En fullsatt Invigningsshow på Reginateatern i onsdags blev det officiella startskottet för vårt femårsjubileum. Caroline Ravn, Love Melander och trollkarlskollektivet Mystique bjöd på magi, medan Elina Elmén och Lasse Karlsson bjöd på asgarv.

Igår kväll bjöd vi på tre parallella shower; Sveriges Bästa Ordvitsare, Mystique och Fyris Comedy. Magi och humor för alla smaker.

Ikväll gästas vi av Charlie Caper och hans show Robotricks. Charlie har uppträtt i 51 länder och vunnit svenska Talang. Till kvällen tar han med sig sina robotar och bjuder på en extremt högteknologisk magishow! Och missade du Mystique igår finns en ny chans ikväll! Båda showerna börjar 19:00.

Och i helgen bjuder vi in till mängder av gratisaktiviteter! Magiska Gottsunda, Magicon, Pelle Svanslös och trollkarlen och Magikurser för barn!

Välkommen till vårt magiska Uppsala!

Grattis Charlie!

Ett stort grattis vill vi rikta till en av festivalens artister, Charlie Caper!
Charlie och hans show Robotricks har just vunnit priset veckans bästa cabaretshow vid Perth Fringe festival.

Showen kan du se på Uppsala Magic & Comedy fredagen den 26 april.

“Hauntingly beautiful…”/Fringefeed.com.au
“Charlie Caper Robotricks is a show that’ll leave you warm, fuzzy and amazed.” /Creammagazine

Läs mer

Uppsala Magic & Comedy firar 5 år!

Uppsala Magic & Comedy är en årligen återkommande magi- och humorfestival. 2019 firar festivalen fem år.

”Jag ville göra Uppsala till en roligare och mer magisk stad. Så jag beslutade mig att arrangera en festival. Själv. För det var ingen som trodde på idén. Vilken fantastisk resa!”

Så säger magikern, tillika Uppsalabon, Johan Ståhl om första upplagan av Uppsala Magic & Comedy som genomfördes 2014. Beslutet resulterade i tre festivaldagar på Stadsteatern och Clarion Hotel Gillet med över 50 artister från fyra världsdelar. Efter den festivalen var Johan trött. Väldigt trött. Den stora arbetsbördan i kombination med att sonen Dante kom till världen medförde att festivalen lades på is under 2015.

Hösten 2016 ansluter sig Anna Wikestedt Fällmar till organisationen. Anna har vid den här tiden över tio års erfarenhet av att producera några av Uppsalas största näringslivsevent. Johans kreativitet och breda kontaktnät tillsammans med Annas struktur visar sig vara en framgångsfaktor. Från och med då är Magic & Comedy en årligen återkommande festival.

Festivalen arrangeras 24 april – 4 maj 2019. Den 1 december 2018 släpps biljetterna.

Festivalen 2019

Likt de senaste åren kommer festivalen att arrangeras på många olika scener runtom i Uppsala. Exempelvis gästar vi Uppsala Konsert och kongress, Reginateatern, Humanistiska teatern, Grand och Stadsbiblioteket. De populära showerna Close Up Gala, med magi i världsklass, barn- och familjeföreställningen Upp-Sala-Bim, magikurser för barn och den avslutande Galashowen kommer givetvis tillbaka. Men festivalen presenterar även ett par nyheter i programutbudet!

En av nyheterna för 2019 är Robotricks. Den internationella trollkarlen Charlie Caper har tillbringat de senaste åren åt att bygga och programmera de robotar som uppträder med honom i denna unika show. Showen är extremt högteknologisk och berör artificiell intelligens, mänsklighetens framtid och medvetandets natur – allt blandat med häpnadsväckande modern magi.

En annan nyhet är Sveriges Bästa Ordvitsare. Helt utan rimlig förklaring är ordvitsar populärare än någonsin. Ordvits-SM är en publiksuccé och Youtube-klipp med ”dad jokes” får miljontals visningar. Tobbe Ström är trefaldig svensk mästare i ordvitsar. Christer Engqvist är enfaldig silvermedaljör. Tillsammans bjuder de på en show som kommer få dig att skratta, vare sig du vill eller inte.

Men stoltast är ändå arrangörerna över att kunna bjuda på programpunkter för alla – oavsett förutsättningar. Tack vare partners och betalande besökare skapas möjligheten att låta barnen på barnsjukhuset njuta av en stunds magi, sätta upp shower för personer med funktionsvariation, på ålderdomshem och arrangera flera helt kostnadsfria dagar; i Gottsunda Centrum, på Grand och i Uppsala City.

Ännu en festival till ända.

Årets festival gav oss ett nytt besöksrekord! Totalt 11 500 personer gästade oss under den elva dagar långa festivalen. En av årets nyheter var den magiska utställningen Sim Sala Bim på Upplandsmuseet, en utställning som pågår ända till slutet av april.

Vi är båda stolta Uppsalabor och otroligt glada och tacksamma för det stöd vi får från stad, näringsliv och besökare när vi arrangerar norra Europas största magi- och humorfestival. Stort tack till er besökare, sponsorer och partners för att ni stöttar oss i vårt arbete för ett roligare Uppsala! Ett särskilt tack vill vi rikta till våra huvudpartners; Uppsala kommun, Världsklass Uppsala och Relation. Tack. Utan er – ingen festival!

Tack vare er har vi återigen kunnat genomföra elva magiska dagar med programpunkter för alla. Magiska Gottsunda, gatushower, Barnens Magiska Teater, Magi för personer med funktionsvariation och Magi för barnen på Barnsjukhuset är några av de kostnadsfria programpunkter ni har möjliggjort.

Kärlek från oss till er. Vi ses igen 2019! Då firar vi femårsjubileum!

Anna Wikestedt Fällmar & Johan Ståhl
Sprid magin!

Lance Burton

Legendarisk Lyckönskning

Något som är nästan lika spännande som de artister vi lyckas boka till festivalen är de som vi nästan lyckas boka – de som gillar konceptet, överväger att komma, men som sen av olika skäl inte kan.

En av de vi tidigt talade med inför festivalen 2018 var Lance Burton1, som pensionerade sig 2010 efter att ha gjort 15.000 föreställningar i Las Vegas för sammanlagt över fem miljoner åskådare. Vi hade hört ett vagt rykte om att Lance vid sällsynta tillfällen fortfarande gjorde nån enstaka show, så vi chansade vilt – ett riktigt “longshot” – och frågade om han kunde tänka sig att komma till Sverige. Om han, mot förmodan, skulle säga “ja”, så skulle det varit ett “scoop” av stor magnitud vilket skulle få magiintresserade från hela Europa att vallfärda till Uppsala. Till vår förvåning var svaret inte ett omgående “nej”, utan upphetsande nog ville han fundera lite på saken. Ett par dagar senare kom svaret att även om han länge önskat besöka Sverige så trivdes han gott med att ha pensionerat sig från showbiz, och därmed var den saken avklarad.

Vår förfrågan måste ändå ha gjort nån slags intryck, för idag, många månader senare fick vi en video (här ovanför) från Lance Burton med hans lyckönskningar inför festivalen!

Titta gärna på mer av Lance Burton:


  1. Världsmästare vid FISM1982 i Lausanne 

Tack!

2017-års festival är nu över.

De sista tre dagarna blev otroligt intensiva, men det flöt på precis som det ska tack vare ovärderlig hjälp från våra fantastiska volontärer och från våra arenor – Reginateatern, Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala City.

Close Up Galan på Reginateatern var helt otrolig. En trollkarl som satt i publiken sade efteråt att det var den bästa Close Up Show han någonsin sett – och som trollkarl har han sett många! Tack kära artister, Reginateatern och publik! Tillsammans fick vi uppleva en helt unik show som fortfarande kan hålla en vaken på nätterna – Hur gör de egentligen?

I lördags var det dags för familjeshowen Upp-Sala-Bim i fullsatt sal på Uppsala Konsert & Kongress. Över 1000 barn och vuxna som fick se Markus Granseth, Tobbe Trollkarl och Gaston i högform. Tack för all magi och alla skratt! Dagen bjöd också på gatushower, Stå Upp Uppsala, Magiskola för barn, och avslutningsvis festivalens höjdpunkt, Galashow. Galashowen bestod av tio artister under två timmar. Nationella artister i kombination med artister från Portugal, Spanien och Australien. Återigen en full sal och 1000 personer som gav stående ovationer till regerande världsmästaren i magi, Hector Mancha, som fick äran att avsluta showen. Kärleken vi känner från er i publiken är ovärderlig!

Valborg spenderade vi så klart på stans gator och torg. Åtta helt kostnadsfria shower bjöd vi på, tillsammans med Uppsala City. Att möta varm, glad och positiv publik i valborgsstämning var helt fantastiskt. Space Cowboy, Gaston och Anders Flanderz som stod för showerna tyckte det var helt fantastiskt – och Space Cowboy som rest ända från Australien för att vara med på vår festival hoppas på att få komma åter nästa år. Det är valborg i Uppsala det!

Ett stort tack till festivalens huvudpartners Relation, Uppsala kommun och Världsklass Uppsala. Utan er ingen festival – och hur gör vi Uppsala roligare utan magi- och humorfestival?

Tack till alla partners och sponsorer, till volontärer och arenor. Tack till våra familjer och vänner som står ut med att vi lägger så mycket tid och kärlek på festivalen.

Och tack till er i publiken – utan er hade det varit väldigt tomt och tråkigt.

Kärlek från oss till Uppsala. Vi ses igen 2018!

Sprid magin!

Magi på äldreboende och fullsatt Katalin

På festivalens åttonde dag var det dags för magi på äldreboendet Karl-Johansgården. Roligaste stunden var när Johan Ståhl gav en 99-årig underbar dam uppgiften att rita vad hon ville på ett spelkort för identifikation, så att kortet inte skulle kunna bytas emot ett annat. Damen valde att rita ett schackbräde. Det tog tid. Till slut var konstverket färdigt och överlämnades till Johan som genast höll upp damens kort för att visa publiken så att tricket kunde påbörjas… varpå den plötsligt skeptiska 99-åringen utbrister: -“Det där är inte mitt kort!”

På kvällen intog festivalen ett fullsatt Katalin tillsammans med underbare Jacke Sjödin och SuperProffsEliten. Publiken gav showen mycket beröm på vägen ut och Jacke & Co ska definitivt ta till sig av publikens fina ord!

Ikväll ses vi på Reginateatern för Close Up Magi på riktigt hög nivå!

Uppsala Magic & Comedy